

Det er alltid stas å sette rykende fersk og litt lun hjemmebakst på bordet, enten det er en uformell vennemiddag, sommerfest med kollegaer eller en konfirmasjonsbuffet. Ekstra stas er det med disse smakfulle, saftige og luftige rundstykkene, som holder seg ferske og gode lenge. Hemmeligheten bak det gode resultatet er at jeg elter inn litt smør i deigen helt til slutt, på samme måten som når jeg lager søt gjærbakst. I tillegg til den gode smaken gjør smøret at deigen blir lett å forme, og er derfor ypperlig til å sette sammen til et brytebrød, noe som garantert vil imponere. Sett brødet frem som det er og la gjestene selv få bryte av et rundstykke eller to.
Jeg har benyttet Bremykt Steke og Bake i disse rundstykkene. Bremykt Steke og Bake kan benyttes i all slags bakst, men er spesielt godt egnet i gjærbakst. Bremykt Steke og Bake består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje, ingenting annet. Mens smøret (80%) gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen (20%) at konsistensen blir mykere, og dermed perfekt til å elte inn i gjærdeiger.
Til et brytebrød med ca. 19 rundstykker trenger du omtrent:
GJÆRDEIGEN
- 3 dl melk (ca. 20 grader)
- 2 dl vann (ca. 20 grader)
- 15 g fersk gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
- 1 ss sukker
- 1 ts salt
- 175 g sammalt hvetemel, fint
- ca. 500 g hvetemel
- 75 g Bremykt Steke og bake, i terninger
PENSLING OG DEKOR
- 1 (sammenvispet) egg
- valmuefrø (jeg brukte blå og hvit)
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet, til du har en jevn og fin deig. Tilsett eventuelt mer vann dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs.
Tilsett deretter smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 5-10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.
Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve i ca. 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som er god å jobbe med.
Del opp deigen i 19 jevnstore emner som du triller til rundstykker. Jeg har benyttet en rund, lav form som er ca. 32 cm i diameter, men du kan fint benytte mindre former (og lage to brød), eller du kan steke dem i langpannen. Uansett hva du benytter bør du enten benytte bakepapir eller pensle bunnen med litt nøytral olje. Begynn i midten og fordel rundstykkene jevnt utover, og pass på at det er litt mellomrom mellom hvert rundstykke, for de vil etter hvert heve inn i hverandre.
La rundstykkene etterheve under plast eller klede i ca. 45 minutter. Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø over valmuefrø eller annen dekor. Stekes ved 210 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte. La rundstykkene avkjøles ca. 5 minutter i formen/på bakebrettet og la dem deretter avkjøles videre på en bakerist eller lignende.
Rundstykkene smaker aller best lune. Dersom du ikke skal nyte dem samme dag bør du putte dem i fryseren straks de er avkjølt. La dem tine helt opp på kjøkkenbenken, og gi dem deretter en liten lunk i stekeovnen rett før de skal serveres (ca. 175 grader varmluft i ca. 5 minutter).
Serveres og nytes med godt smør, og det som ellers står på bordet.
VELBEKOMME!
Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt Steke og Bake.